Dragend fietsen – is het veilig?

Hoewel dragen op de fiets ook met wat oudere kindjes kan, richt ik mij in deze blog op kinderen die nog niet zelfstandig tot zit kunnen komen en fysiek nog niet in staat zijn om in een fietszitje te kunnen zitten. Over het algemeen zijn dit kindjes jonger dan 9 maanden. Soms heb ik het in deze blog over een ‘pasgeborene’. Ik heb het dan over baby’s jonger dan 3 maanden, die in ieder geval nog geen hoofdbalans en rompstabiliteit hebben.

Waarom dragen op de fiets

Er zijn verschillende redenen waarom je je kindje op de fiets zou willen dragen:

  • Het geeft een stukje vrijheid terug; je kunt makkelijker grotere afstanden afleggen
  • Je respecteert de natuurlijke houding van de baby bij ergonomisch dragen. Een jong kindje die gedragen wordt, wordt de natuurlijke houding goed ondersteund. Dit is ongeacht de activiteit die je doet. Een jong kindje, maar met name een pasgeborene, wordt wellicht beter ondersteund in een doek of drager dan in een babyschaal van een fietskar. Ook een maxi cosi ondersteunt niet de natuurlijke houding van een baby.
  • Je voelt je er vertrouwd mee en het voelt veilig

Argumenten om het niet te doen:

  • De draagmiddelen zijn niet getest op veiligheid bij het uitoefenen van deze activiteiten. Veel merken raden het derhalve ook af, ook om zichzelf in te dekken.
  • Het is niet onderzocht hoeveel schokken/trillingen je kindje krijgt in de doek tijdens een activiteit (zoals fietsen).
  • Op de fiets beweeg je je sneller voort dan wandelend. Bij een eventuele val is het letsel groter.
  • Bij een val biedt een doek of drager geen bescherming aan je kindje, door middel van bijvoorbeeld een stootbeugel.

Buikdragen versus rugdragen op de fiets

Als je je kindje op de buik draagt tijdens het fietsen en je moet een onverwachtse manoeuvre maken of plotseling remmen, heb je kans dat het stuur van je fiets in de rug van je kindje terecht komt. Dit kan (ernstig) letsel tot gevolg hebben. De rug van je kindje vangt dan de volledige klap op. Denk ook aan het scenario dat je tegen/over je stuur heen klapt. Met je kindje op de buik, loop je dan een groter risico op letsel dan wanneer je je kindje op je rug zou dragen. De meeste ongelukken die gebeuren op de fiets, zijn onverwachte stuurbewegingen en het tegen/over je stuur heen klappen.

Om deze reden zou ik er persoonlijk eerder voor kiezen om je kindje -ook een pasgeborene!- op de rug in een geweven draagdoek of een ergonomische drager mee te nemen. Je kindje wordt dan in de natuurlijke houding ondersteund en de kans dat je op je rug valt, is vele malen kleiner. Vaak val je voorover tegen/over je stuur of zijwaarts, waarbij je vaak uit reflex je been inzet om de val te onderbreken. 

VeiligheidNL

VeiligheidNL geeft op hun website aan dat het onveilig is om je kindje op de buik op de fiets te vervoeren. Zij geven daarbij aan dat bij een val de drager geen bescherming biedt aan je kindje, het kindje uit de draagzak kan vallen of de bestuurder kan op het kindje terecht komen.

Hoewel ik van mening ben dat kindjes die goed in een ergonomische draagzak of doek zitten, onmogelijk uit de drager kunnen vallen, snap ik het standpunt dat een drager geen bescherming biedt aan je kindje. Zij doelen hierbij op de kuip van het zitje, die bij een val enigszins bescherming zou bieden. Een doek of drager heeft geen stevige beugel eromheen en vangt in die zin ook niet de klappen op bij een ongeval. VeiligheidNL erkent echter wel dat er geen onderzoeken zijn gedaan naar de (on)veiligheid van dragen op de fiets en het derhalve een rationeel advies is.

Expert Panel Kinderveiligheid Veilig Vervoer

Omdat ik van mening ben dat de informatie op de website van VeiligheidNL met betrekking tot dit onderwerp onvolledig is, ben ik inmiddels in contact met deze organisatie. Dit contact is gericht op (rug)dragen op de fiets en de ondersteuning die kinderen krijgen in een ergonomische doek of drager. Ik vind dat een kindje dat nog niet volledig zelfstandig tot zit kan komen (en zeker pasgeborenen!), in een goed geknoopte draagdoek of goed passende draagzak, juist een betere, meer optimale ondersteuning krijgen dan in een fietsschelp of maxi-cosi. Met name een fietsschelp is vaak hard en kan nog behoorlijk doortrillen in de fietskar.

Inmiddels ben ik gevraagd om aan te sluiten bij een bijeenkomst van het expert panel kinderveiligheid over veilig vervoer op de fiets. Op dit moment staat er nog geen bijeenkomst gepland (verwachting najaar/eind 2017). Uiteraard ga ik op dit aanbod in. Ik hoop dan te kunnen demonstreren dat een baby goed en veilig ondersteunt is in de draagdoek of ergonomische draagzak. Ik hoop dat het expert panelKinderveiligheid mijn mening zal delen dat rugdragen op de fiets een prima en bovendien veilige manier is om je kindje te vervoeren op de fiets.

Gouden Tip

Waar je ook voor kiest: voel je vertrouwd met en zeker in dat wat je doet. Als je je onzeker voelt met je kindje in de doek of drager, stap dan niet op de fiets. Juist door je onzekerheid, is de kans op een ongeval groter. Weet ook dat juridisch gezien dragen op de fiets niet verboden is.

Contact

Wil je rugdragen met je jonge kindje/pasgeborene? Neem dan contact met me op voor advies.

Om jonge kinderen, met name pasgeborenen, op je rug te dragen, is het belangrijk dat je dit op de juiste manier doet en de techniek van het knopen goed beheerst. Een jonge baby op de rug in de draagzak wordt veelal afgeraden, omdat ze nog niet zelfstandig tot zit kunnen komen. Er zijn echter wel mogelijkheden om je jonge baby te dragen op de rug in een draagzak. Ook dan zou ik je willen adviseren om contact met me op te nemen.