Over dragen

Het ergonomisch dragen van je kindje, is het dragen van je kindje in een draagdoek of in een ergonomische drager. Met ergonomisch dragen wordt bedoeld dat het kindje goed ondersteund wordt tijdens het dragen (van knie tot knie) en de natuurlijke houding van het kindje gerespecteerd wordt. Daarnaast is het ergonomisch dragen ook fijn voor de drager zelf. Het doet niet zeer aan de schouders of rug en bevordert de eigen houding. Dit in tegenstelling tot niet ergonomische dragers.

Met een natuurlijke houding van het kindje, wordt de kikkerpositie bedoeld (ook wel M-houding genoemd). De knietjes van het kindje liggen dan hoger dan de billen van de baby. Ook heeft het kindje dan een mooi bol ruggetje. Op onderstaande foto kun je deze houding mooi zien:

je port mon bebe

(Bron foto: jeportemonbebe.com)

Er zijn ook dragers op de markt die – ondanks dat de verpakking anders beweert – niet ergonomisch zijn. Vaak zijn dit dragers die niet van knie tot knie ondersteunen en waarbij het kindje in de drager hangt met de benen recht naar beneden. Ook hebben deze dragers een verhard rugpand, wat ervoor zorgt dat de natuurlijke kromming van de rug van het kindje niet gewaarborgd wordt. Dit zijn vaak ook de dragers waarbij het mogelijk is dat het kindje gedragen kan worden met het gezichtje van jou af, dus het ruggetje tegen jou aan (‘face forward’). Face forward dragen is (vaak) ook niet ergonomisch, omdat het ruggetje tegen jouw buik aan zit waardoor ook hier de natuurlijke kromming van de rug niet te realiseren is. Daarnaast kan het kindje bij face forward dragen zich niet afschermen voor de buitenwereld. Het kan dan een erg onrustige beleving voor je kindje zijn.

Heb jij het idee dat je kindje graag om zich heen kijkt en overweeg je daarom face forward te dragen, dan kun je je wellicht verdiepen in het heup –en rugdragen met draagdoeken of ergonomische dragers. Dit is een goed alternatief voor face forward dragen. Het kindje kan ook om zich heenkijken, maar kan zich wél afschermen voor prikkels van buitenaf. Ook wordt bij heup –en rugdragen de natuurlijke houding van de baby gerespecteerd.

Mocht er om medische redenen geadviseerd zijn door een medisch specialist om face forward te dragen (bijvoorbeeld bij een kindje met slappere lichaamstonus), neem dan contact met mij op. We kunnen dan samen bekijken welke ergonomische opties er voor jou en je kindje zijn.

Vind je het spannend om je kindje op de rug te brengen, vind je het lastig om een draagdoek te knopen of zie je met al die ergonomische dragers de bomen door het bos net meer,  overweeg dan een draagconsult. Ook bij bijzondere situaties (bijvoorbeeld het dragen met medische aandoeningen) kun je een draagconsult overwegen. Ik kan dan goed met je meekijken wat in jouw situatie de beste draagoplossing is.

Neem contact met mij op »