Rekbare draagdoeken

Kenmerkend voor een rekbare draagdoek is dat de stof rekt. Bij een rekbare draagdoek, heeft het kindje drie lagen stof over zich heen.

Een rekbare doek heeft als voordeel dat deze direct uit de verpakking al zacht is. Ook kun je deze draagdoek vaak al van tevoren knopen zonder dat je daarna de draagdoek opnieuw moet aanspannen. Ga je bijvoorbeeld ergens heen, dan kun je de doek thuis al omdoen. Ben je op de plaats van bestemming, kun je het kindje zo in de draagdoek doen. Je hoeft dan niet ‘in het wild’ te knopen. Ook voor het voeden van je kindje is een rekbare draagdoek ideaal, doordat je je kindje snel in en uit de draagdoek kunt halen. De rekbare draagdoek is hierdoor makkelijk in gebruik. Je moet er wel even handigheid in krijgen, zodat de rekbare doek niet te los komt te zitten.

Het nadeel van een rekbare doek is dat deze doeken vaak gemaakt zijn van tricotstof. Een rekbare doek wordt zo geknoopt dat er 3 lagen stof over het ruggetje van de baby zit. Hierdoor kan een rekbare draagdoek erg warm zijn. Kleed je kindje dan ook niet te warm aan. Tegenwoordig zijn er er ook dunnere, rekbare draagdoeken te koop. Deze zijn vaak gemaakt met bamboe. Daardoor zijn deze draagdoeken een stuk geschikter voor de zomer dan de tricotstoffen.

Een rekbare doek is niet geschikt om je kindje op de rug te dragen. Het dragen van een groter kind op je buik is vaak niet meer zo prettig doordat de rekbare doek met je kindje mee rekt. Wil je je kindje een langere tijd gaan dragen en eventueel ook op de rug, dan is een geweven draagdoek een optie.

Een rekbare draagdoek is te gebruiken vanaf de geboorte tot zolang jij het nog comfortabel vindt. Vaak is dit tot maximaal 1 jaar.