Stofsoorten

Geweven draagdoeken komen in veel verschillende soorten stoffen of combinaties van stoffen. Behalve dat elke stof weer anders aanvoelt, heeft ook elke stof weer andere eigenschappen. Maar uiteindelijk is echt een kwestie van smaak en wat je zelf prettig vindt om te knopen en te dragen.

Katoen

Veel draagdoeken zijn gemaakt van 100% katoen. Afhankelijk van de dikte van de draagdoek, kan katoen erg draagkrachtig zijn. Ook is katoen ademend, wat luchtig is. Katoenen doeken kunnen veel hebben, zonder snel te slijten. Katoenen doeken kunnen makkelijk gewassen en gedroogd worden.

Linnen

Draagdoeken met linnen staat bekend om de grote draagkracht. Hoe groter de draagkracht van een doek, hoe meer de doek geschikt is om ook oudere kindjes te dragen. Draagdoeken met linnen zijn te koop met 30% of 50% linnen. Hoe hoger het percentage linnen, hoe draagkrachtiger de doek zal zijn. Ook is linnen lekker luchtig, dus erg geschikt voor het dragen in de zomer. Linnen heeft als nadeel dat linnen in het begin erg stug kan zijn. Hierdoor voelt de doek niet zacht aan en is in het begin moeilijker te knopen. Na veelvuldig gebruik, zul je merken dat de doek zachter en soepeler wordt.

Bamboe

Draagdoeken met bamboe zijn fijn om te gebruiken bij pasgeboren baby’s. Een draagdoek met bamboe is lekker zacht. Wel zijn draagdoeken met bamboe over het algemeen wat dunner. Hierdoor moet je secuurder knopen, zodat het niet gaat snijden. Vooral als je kindje wat zwaarder wordt, zul je dit gaan merken. Draagdoeken met bamboe worden vaak gecombineerd met katoen, maar kan ook met linnen. Een draagdoek met linnen en bamboe is al een stuk draagkrachtiger dan een draagdoek met katoen en bamboe.

Wol

Een mooie eigenschap van wol is dat wol warmteregulerend is. Dit betekent dat een draagdoek met wol in de zomer koel zal aanvoelen en lekker warm zal zijn in de winter. Dit is natuurlijk óók afhankelijk van de dikte van de doek. Een nadeel van wol is dat wol kan prikken. Sommige mensen kunnen wol niet goed verdragen. Dit is dus even uitproberen. Of een wollen draagdoek prikt, kan ook erg verschillen per merk.

Hennep

Hennep is oersterk. Doeken met hennep zijn daardoor draagkrachtig en slijtvast. Een draagdoek met hennep is erg geschikt voor het dragen van peuters of kleuters. Een nadeel van hennep is dat deze erg stevig kunnen zijn, waardoor het knopen lastiger kan zijn. Ook zijn nieuwe draagdoeken van hennep erg stug en moet je er veel tijd in stoppen om ze zacht en soepel te krijgen.

Zijde

Een draagdoek van zijde is een zachte draagdoek, direct uit de verpakking. Vooral voor jonge baby’s is zijde erg fijn. Een draagdoek met zijde is wel wat gladder. Dit kan wennen zijn bij het knopen en maakt het soms lastiger om de draagdoek mooi strak aan te spannen.