Ergonomische dragers

Er zijn veel ergonomische dragers op de markt, in vele soorten maten.  Een ergonomische draagzak wordt ook wel een soft structured carrier (SSC) genoemd. Welke ergonomische drager voor jou geschikt is, is erg afhankelijk van je lichaamsbouw en van wat je zelf comfortabel vindt. Het passen van een draagzak bij een consulente is daarom erg aan te raden om te voorkomen dat je een drager koopt die je teleurstelt.

Een ergonomische draagzak is makkelijk in gebruik. Je hebt de draagzak snel om en af. Er zijn verschillende soorten dragers op de markt: half buckle, full buckle en mei tais en variaties daarop. En bij de buckle dragers is er dan ook nog onderscheid in het aantal buckles. Alle ergonomische draagzaken zijn gebaseerd op de Mei Tai.

Mei tai

De mei tai is een van oorsprong Aziatische drager. Het is een combinatie van het dragen met een doek en de ergonomische draagsystemen. Je hebt geen stof die je om je heen hoeft te wikkelen, je hebt wel banden om te knopen. Voorbeelden van een mei tai zijn de Hop Tye van Hoppediz en de Fly Tai van Fidella.

Half Buckle

Een half buckle draagzak is een draagzak met een kliksysteem enkel aan de tailleband. De schouderbanden moeten geknoopt worden. Een voordeel van dit systeem is dat je de schouderbanden helemaal kunt afstellen zoals jij dat prettig vindt. De Storchenwiege Carrier en de Bondolino zijn voorbeelden van een half buckle draagzak.

Full Buckle

Een full buckle draagzak is een draagzak met een kliksysteem aan de tailleband en de schouderbanden. Je hoeft dus helemaal niet te knopen. Klik, klik, klaar. Er zijn vele  full buckle dragers op de markt. Voorbeelden van ergonomische full buckle draagsystemen zijn onder andere: Ruckeli, Boba, Tula, Ergobaby en Manduca.

Wrap conversion

Er zijn ook ergonomische dragers die gemaakt zijn van draagdoekenstof. Dit kunnen half buckles, full buckles, maar ook Mei Tais zijn. Een wrapconversion wordt op bestelling gemaakt van de draagdoek die jij het mooiste vindt. Het merk Wompat maakt ook ergonomische dragers van draagdoekenstof.

Onbuhimo

Een onbuhimo is een draagzak zonder heupband. Een onbuhimo heeft alleen schouderbanden. De beentjes van je kindje steken door de schouderbanden heen, zodat de onderkant van de onbuhimo als zitje onder het kontje gedaan kan worden. Zo kan je kindje er niet uitvallen. Je kunt de onbuhimo het beste vergelijken met een rugzak. Doordat er geen heupband is, draag je het gewicht aan je schouders. Het is daarom het prettigst om hoog op je rug te dragen, zodat je je kindje mooi strak tegen je aan kunt dragen en er geen gewicht “hangt” aan je schouders. Oorspronkelijk had de onbuhimo ringen aan de onderzijde van het rugpand, waar je de schouderbanden door kunt knopen. Dit had als voordeel dat je de schouderbanden op verschillende manieren kan afknopen, waardoor het gewicht meer over de romp werd verdeeld. De onbuhimo’s die je nu veel ziet, zijn volledig uitgerust met gespen, een echt rugzak idee dus.