Waarom dragen

Behalve dat het erg fijn is om je kindje te dragen, zijn er ook nog een aantal andere redenen te bedenken waarom dragen goed is:

Hechting

Door te dragen komt de hechting met je kindje goed op gang. Voor jou is dit fijn, maar voor je kindje nog eens extra belangrijk. Voor je kindje betekent hechting dat het jouw nabijheid zoekt en contact met je wil. Als je kindje moe, bang of ziek is, heeft het behoefte aan nabijheid en contact. Toegeven aan deze behoefte van je kindje zal ervoor zorgen dat je kindje bij jou een sterk gevoel van veiligheid heeft voor de rest van zijn leven. Deze veiligheid is in de jonge jaren met name te zoeken in fysiek contact. Dragen is daarbij een uitkomst. Op latere leeftijd zal je kindje dit gevoel van veiligheid en geborgenheid nog steeds ervaren, al is het dan alleen al de gedachte dat papa en mama altijd vlakbij zijn.

De wereld ontdekken

Een baby die gedragen wordt, kan op een prettige manier kennis maken met de rest van de wereld. De baby kan op ooghoogte contact maken met andere mensen en situaties. Daarnaast leert een baby het meest door te kijken naar de reactie van papa of mama. Je ontdekt samen de wereld op een geborgen manier. Als je kindje het even spannend vindt of moe wordt, kan het zich makkelijk bij jou verschuilen.

Baby’s zijn ervoor gemaakt!

Bij een (pasgeboren) baby wijzen handpalmen en voetzolen naar elkaar toe en de beentjes hebben een o-vorm. Dit maakt het voor baby’s makkelijker om zich vast te grijpen. De ruggengraat van een baby vertoont een volledige kromming . Deze volledige kromming van de ruggengraat zorgt ervoor dat een baby zich makkelijk laat dragen en zich niet voortdurend opricht. Het continu vlak neerleggen op de rug van de baby is dan ook niet aan te bevelen, omdat je hiermee de rug in een platte positie dwingt. Daarnaast zijn er een aantal reflexen die een baby heeft, die erop duiden dat een kindje ervoor gemaakt is om gedragen te worden. Zo strekt het kindje zijn armpjes en spreidt zijn handen en vingers, het klemt daarna zijn armpjes voor zijn borst alsof hij iemand wil omhelzen (moro Reflex). Een babyaapje maakt deze beweging ook wanneer het zich aan zijn moeder vastgrijpt als het bang is om te vallen. Ook de manier waarop een pasgeboren baby grijpt (grijpreflex), wijst erop dat een baby zich vast wil en kan houden aan de ouder. Steek je vinger maar eens toe en je baby zal de vinger vastpakken. Nog een belangrijk reflex is de Spread-squat reactie: als je een baby optilt, zal de baby de knieën optrekken. Dit is een oerinstinct van de baby om gedragen te worden. Immers in deze positie kan de baby zich mooi om de ouder klemmen. Deze positie zorgt er ook voor dat zich het ruggetje weer kromt. Deze natuurlijke houding van de baby (bolle rug, knieën hoger dan de billen) wordt ook wel kikkerhouding genoemd. Bij het ergonomisch dragen van je kindje wordt deze zogenaamde kikkerhouding gerespecteerd. Dit in tegenstelling tot de kinderwagen, waar je kindje vaak plat op de rug in ligt.

Motorische ontwikkeling

Door je kindje te dragen, respecteer je de natuurlijke houding van je kindje (kikkerhouding). De kikkerhouding zorgt ervoor dat de heupen zich gezond ontwikkelen. Als een baby gedragen wordt, zijn de hartslag, ademhaling en tempratuur van de baby stabieler. Een baby die gedragen wordt, ervaart minder stress doordat het zich geborgen en veilig voelt bij de drager. Als je loopt met je baby dicht tegen je aan, voelt hij de bewegingen die jij maakt. Dit stimuleert het evenwichtsorgaan. Ook stimuleert het dragen een actieve hoofdbalans. Door het actief bewegen van  het hoofd in verschillende richtingen, wordt een afplatting van het hoofdje voorkomen. Baby’s die veel op de rug liggen, hebben een groter risico op een afgeplat hoofdje.

Praktisch

Behalve fysiologische en mentale argumenten, is er ook nog een ander argument te bedenken: dragen is praktisch! Je hebt je handen vrij voor andere dingen, terwijl je kindje toch dichtbij jou is. Met een kinderwagen kun je soms wat obstakels tegen komen: je kunt niet overal langs. Sommige bospaden, bergen, smalle winkelpaden of andere situaties zijn ontoegankelijk met een kinderwagen. Als je je kindje draagt, hoef je daar geen rekening mee te houden! Ook een mooie strandwandeling is ineens een stuk makkelijker om te realiseren!